Packade bussförare

Då var det dags för bussbranschen att få sig en känga i pressen igen. På en depå i Skåne där Nettbuss är operativ utförare åt Skånetrafiken har man observerat något som förekommer på snart sagt varenda bussdepå i landet under de kalla månaderna.

Det finns ett krav i kollektivavtalet som säger att temperaturen på bussens förarplats skall vara minst 5°C när föraren påbörjar sitt arbetspass. Trots att bussarna har olika typer av värmare som skall säkerställa att detta krav uppfylls och trots att vi har år 2015 fallerar tekniken alltför ofta. Därför tvingas garagepersonalen vidta andra åtgärder, nämligen att starta upp bussen så den får gå på tomgång någon timme för att på så sätt få upp värmen och uppfylla arbetstagarens krav.

De flesta bussar som körs för länshuvudmän i Sverige idag är försedda med alkolås. En åtgärd man vidtagit efter ett relativ fåtal incidenter på skilda håll i landet där förare ertappats med olika grad av alkohol i blodet under sin tjänsteutövning.

Genom att en och samma person går runt och startar upp samtliga tursatta fordon på en depå har man åsidosatt hela tanken med att förse fordonen med alkolås för att förhindra att någon enstaka förare skulle ge sig ut i trafiken påverkad av alkohol. Man har dessutom brutit mot regeln om tomgångskörning i max en minut som råder i de flesta tätbebyggda områden. Inget att säga om den saken två fel har begåtts.

Vad jag dock vänder mig mot med ett stort mått av frustration är hur Aftonbladet paketerar nyheten! ”Nykter kvinna startar alla bussar”. Så lyder rubriken i Aftonbladet den 6 mars. Underförstått betyder det väl att man utgår från att nykter kvinna startar alla bussar för att förarna är dyngrak och skulle aldrig få igång dem med sin egen utandningsluft? Detta är inte första gången jag förargas över Aftonbladets rubriksättare. Man gör allt för att sälja lösnummer, i detta fall svartmåla en hel yrkeskår som alkoholister. För mig står det bara mer och mer klart varför blaskan går under namnet ”Aftonhoran”