Ny stadstrafik upphandlad i Linköping och Norrköping

Källa: Ny stadstrafik upphandlad i Linköping och Norrköping

För 15 år sedan hade jag jublat i det tysta. När dåvarande Linjebuss tog över trafiken i Linköping 1998 inträdde ett totalt kaos som varade i nästan två år. De flesta som nyttjade kollektivtrafiken i Linköping och de flesta som var anställda av Linjebuss hoppades på en kort sejour. Men de lyckades bita sig kvar hela anbudsperioden med ett nödrop.

I Upphandlingen 2004 försvarade man den befintliga trafiken och vann dessutom fler kontrakt i Östergötland. Tre namnbyten senare och ännu ett, ur deras synvinkel, positivt upphandlings upphandlingsresultat 2011 är nu Transdevs saga all i Linköping.

I den senaste upphandlingen hissades Nobina som vinnare. Idag 2019 är detta besked hyfsat likgiltigt för oss i Kollektivtrafikanten. Nobina, Transdev, Keolis, Arriva eller Nettbuss.. Alla är de affärsdrivande monster som bidrar till sänkt kvalitet för såväl de som nyttjar kollektivtrafiken som de som arbetar i branchen. 1998 hade jag säkert glatt mig åt vetskapen att en halvseriös aktör fått stryka på foten.
Idag är jag likgiltig. Ett monster byts ut mot ett annat. Jag är glad och lycklig att vara anställd i ett lokalt bolag med familjär och uppskattande inställning till sina anställda. Därtill en kärlek och genuint engagemang för kärnverksamheten (så länge det varar).